maandag 23 april 2012

Home Sweet Home en...

een idee..

Over het algemeen laat ik het koken over aan manlief. Hij vindt het leuk om te doen en daarmee heb ik het natuurlijk super getroffen!
Natuurlijk help ik wel mee, ik ruim alles op na de maaltijd en het allerbelangrijkste, ik help mee met opeten ;-) En ja, ik kan wel koken en vind het ook wel leuk, maar manlief vind het vele malen leukerderder, dus mij hoor je niet klagen, hahaa.
En samen bedenken en zoeken we recepten. Zo hebben we al een flinke kookboekverzameling (naast al die andere boeken). Dus voor de Home Sweet Home van deze week, een kijkje op onze kookboekenplank(en)
Meer Home Sweet Home? Of meedoen? Kijk bij Barbaramama

Geïnspireerd door oa MamaNatuurlijk en Mme Zsazsa besloten wij ook een weekmenu te maken.
Vorige week uitgeprobeerd en dat is ons zeer goed bevallen. 

Groot voordeel eraan: 
  • gelijk voor de hele week duidelijk wat je eet, dus geen nadenkwerk meer 
  • het boodschappenlijstje is meteen voor een hele week klaar (over het algemeen dan)
  • we kunnen lekker neuzen in onze kookboeken
  • en we brengen meteen weer wat tijd samen door (altijd fijn)

We hebben afgesproken dat we in ieder geval 1x per week een nieuw recept of een deel ervan uitproberen. Tja, anders heb je natuurlijk niets aan je kookboeken ;-)
En elke week voeg ik 1 recept toe.

Dus vanaf heden elke week een weekmenu op dit blog.
(Geen idee of u, mijn trouwe kijkers/lezers, dit appreciëren. Ben benieuwd naar jullie mening)


Afijn, dan nu ons bedenksel van deze week:

Maandag: macaroni met veel groenten, geraspte kaas en een salade van tomaat, komkommer en olijven.
Dinsdag: tomaten-groentesoep met balletjes en zelfgemaakt breekbrood met olijven en Provençaalse kruiden.
Woensdag: eten we de kliekjes van de afgelopen dagen.
Donderdag: spinazie-tomatensalade met rösti pannenkoekjes
Vrijdag: zalm met ovenfriet en erwtjes en wortels (geinspireerd door MamaNatuurlijk)
Zaterdag: zomerse stamppot
Zondag: verjaardag van zwager, dus er word voor ons gekookt (altijd goed ;-))

Spinazie-Tomatensalade met Rösti pannenkoekjes


Benodigdheden:
300 gram verse spinazie
4 trostomaten
1 bakje gerookte spekreepjes
2 el balsamicoazijn
1 el honing
500 gram grof geraspte aardappel (rauw) of koop een zak rösti ;-)
ei
olijfolie


Bereiding:
Klop in een kom 1 ei los met naar smaak zout en peper. Roer er 500 g grof geraspte rauwe aardappels door. Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Schep op enige afstand van elkaar kleine bergjes aardappel in de pan en druk ze met een spatel plat. Bak de rösti op middelhoog vuur tot de bovenkant bijna gaar is. Keer de rösti met behulp van een spatel en bak de andere kant nog ca. 2-3 minuten goudbruin. Terwijl je nieuwe bakt, bewaar je de al gemaakte rösti in een voorverwarmde oven (75 graden)
Bak in een koekenpan de spekreepjes uit. Roer de balsamico en de honing erdoor en voeg evt. nog wat kruiden toe die je lekker vind.
Snij de tomaten in lange repen en doe ze bij de spinazie in een schaal. Giet de spekjes met de balsamico en honing over de spinazie.


Eet smakelijk!!


4 opmerkingen:

  1. Lekker! Ik ben met je eens, een weekmenu heeft veel voordeel :-) Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, ik kan altijd wel wat kook inspiratie gebruiken want daar ontbreekt het mij vaak aan.
    Dus ik zeg: ja, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk zeg! Een weekmenu is zo prettig. Ik ben benieuwd wat jullie allemaal eten.

    Liefs MamaNatuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wauw goed bezig met zo'n weekmenu! wij doen echt iedere dag boodschappen en bedenken op de dag zelf wat we eten, want ik vind het zoooo moeilijk om te bedenken wat ik allemaal ga eten de hele week! Het scheelt wel enorm veel tijd en geld waarschijnlijk...... Misschien moet ik me maar eens laten inspireren door wat andere de hele week eten ;)

    BeantwoordenVerwijderen